Blog

Urmareste ultimile stiri

„Surprizele” proiectului Noului Cod Fiscal pentru proprietarii de imobile!

"Surprizele" proiectului Noului Cod Fiscal pentru proprietarii de imobile! Proiectul Noului Cod Fiscal

Bine te-am găsit !

Aşa după cum probabil ai aflat deja, proiectul pentru noul cod fiscal aflat în dezbatere publică acum, vine cu noutăţi în ceea ce privește calculul impozitului pe venitul din chirii şi pe clădiri.
Dacă eşti proprietarul unui imobil, veştile de mai jos s-ar putea să nu fie tocmai bune!
Asadar să vedem ce este nou în acest proiect!

Pe scurt, impozitele pe veniturile din chirii în cazul persoanelor fizice se vor mări dacă se va aproba in forma actuala proiectul noului Cod Fiscal, având în vedere lărgirea bazei de impozitare şi anume introducerea plăţii cotizației la fondul de pensii, raportate la venitul din chirie. Practic pe lângă impozit (16%) si CAS (5,5%) în prezent se vor mai adaugă încă 10,5% ce reprezintă contribuții la fondul de pensii. Astfel, puţin peste 30% din venit se va duce la bugetul de stat.

În cazul impozitelor pe clădiri, întru-cât nu se va mai face diferenţa între persoanele fizice şi juridice, calculul impozitului datorat pentru clădiri se va stabili în funcție de destinaţia imobilului.
Potrivit proiectului de lege imobilele vor fi clasificate în imobile cu :
– destinaţie rezidențială, adică toate locuinţele;
– destinaţie nerezidențiale , respectiv toate spaţiile comerciale, birourile , halele;
– destinație mixtă- aici vor intra toate imobilele care prin natura lor sunt rezidențiale dar care prin utilizarea/ folosinţa lor sunt nerezidențiale, un exemplu concret fiind un apartament sau casa în care funcționează o societate şi care își deduce cheltuielile cu utilitățile.
Pentru proprietarii, persoane fizice, aceasta înseamnă tot o majorare adică trecerea la o grilă de impozitare mai mare, mai exact de la 0.08-0.2 % la 0.2-1.3% din valoarea imobilului, în plus cei care vor deţine mobile cu destinație nerezidențiale sau mixtă vor trebui să își procure un raport de evaluare, efectuat de către un evaluator autorizat , o data la 3 ani, pe cheltuiala lor, care se va depune la primărie în vederea impozării în aceleaşi condiţii în care o fac astăzi persoanele juridice.
În cazul persoanelor juridice, valorile bunurilor imobile obţinute în cadrul rapoartelor de evaluare nu se vor mai introduce în contabilitate, ele vor servi doar primăriilor, fiind valori impozabile. În schimb, în cazul impozitării terenurilor, s-a abrogat prevederea actuală de neimpozitarea terenului de sub clădire, deci se va plăti impozit şi pe acest teren.

Veștile bune vin la sfârșit :
-mărirea cotei de cheltuieli deductibile din venitul brut obținut din chirii de la 25% la 40%
– eliminarea impozitării suplimentare a proprietarilor cu mai multe proprietăţi şi a celor care deţin locuinţe mai mari de 150 mp
– scăderea impozitului pe venit realizat de la 16% la 14% începând cu 2019.

Puteţi trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice la adresa: publicinfo@mfinante.ro, în termen de 30 zile de la publicare.

P.S. Dacă ai un prieten proprietar de imobil, trimite-i aceste informaţii preţioase şi cu siguranţă iţi va mulţumii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *